BAŞKAN AKÇAY TOBB ODA/BORSA İSTİŞARE KURULU TOPLANTISINA KATILDI

12 MART 2024

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Oda / Borsa Yönetim Kurulu Başkanları İstişare Toplantısı; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde TOBB İkiz Kuleler 'de gerçekleştirildi. Toplantıya GTSO Başkanımız İsmail Akçay' da katılarak taleplerini aktardı.

Konuşmasında ilk olarak iş dünyasının yaşadığı sorunları birinci ağızdan ilgili bakan ve bürokratlara aktarmaları için düzenlenen istişare toplantıları ve bu toplantılar sonucunda dile getirilen taleplerin takipçisi olduğu için TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğluna teşekkürlerini ileten GTSO Başkanımız İsmail Akçay, toplantının hayırlı olmasını diledi.

Başkan Akçay?ın dile getirdiği sorunlar ve çözüm önerileri;

Sorun 1:

Turizmden il olarak yeteri oranda pay alamıyoruz. İlimize yerli ve yabancı turist gelmiyor.

Öneri 1:

Cumhuriyet Öncesi üç milletin (Türkler, Rumlar ve Ermeniler) üç farklı medeniyetin bir arada yaşadığı kültür ve hoşgörü merkezi eski tarihi Süleymaniye Mahallesinde kaderine terk edilen hamamlar, okullar ve ibadethaneler onarılarak turizme kazandırılmalıdır.

Sorun 2:

Odamız Tarafından hazırlanan proje kapsamında, Tarihi İpekyolu (Trabzon-Gümüşhane-Erzurum) yolu üzerinde yapmayı amaçladığımız ve gerekli ön fizibilite raporları tamamlanmış Gümüşhane Yöresel Ürünler İpekyolu Turizm Ticaret Merkezi için gerekli yer tahsisinde sorun yaşamaktayız.

2022 yılında 1.864.000 aracın geçtiği bu yol üzerinde üretime ve istihdama, dolayısıyla il ekonomisine katkı sağlayacak bir tesis yoktur.

Öneri 2:

Şehrimiz ve bölgemiz için üretim ve istihdamı artıracak, önemli bir ticari merkez olacak Gümüşhane Yöresel Ürünler İpekyolu Turizm Ticaret Merkezinin yapımı için Gümüşhane Merkez İkisu köyü 125 Ada 1 parsel(Hazineye ait alan) ile bitişiğindeki tapulama harici A Parselin(Yıllardır atıl vaziyette duran alanın) Gümüşhane Valiliğine veya TOKİ?ye ya da Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odasına tahsis edilmesini talep ediyoruz. Önümüzden akıp giden bu ticari potansiyele seyirci kalamayız, bu önemli fırsattan istifade etmeliyiz. Bu projelerin hayata geçirilmesi şehrimize büyük bir değer katacaktır.

Sorun 3:

Şehrimizin acilen Yeni bir Küçük Sanayi Sitesine (KSS) ihtiyacı var. Fizibilite raporu odamızca hazırlanan KSS projesini hayata geçirmek için coğrafyamızın zor olduğu ilimizde yer bulamıyoruz.

Öneri 3:

Karayolları uhdesinde olan ve atıl durumdaki Gümüşhane Mescitli köyü sınırlarındaki 232/1 ve 215/6 nolu parsellerin, şehrimize Modern bir Küçük Sanayi Sitesi kurulması için, valiliğimize, kurulan kooperatife, TOKİ?ye veya ilgili bir kuruma bu alanın tahsisini talep ediyoruz. Arsa tahsisi yapıldığında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın kredisiyle KSS yapabiliyoruz. Bu projenin hayata geçirilmesi şehrimize istihdam ve ekonomik açıdan büyük bir değer katacaktır.

Sıralamış olduğu bu taleplerinin Gümüşhane için çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Akçay, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlundan bu konuda ayrıcalık istedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu toplantıyla ilgili yaptığı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakan Yardımcıları ve Bakanlık bürokratlarının katılımıyla Oda/Borsa Başkanları İstişare Toplantısı'nı gerçekleştirdiklerini belirterek şunları söyledi: "Önceliğimiz üretim, istihdam, yatırım ve ihracat. Beklentimiz; el birliği, akıl birliği ile sektörlerde, illerde yaşanan sıkıntıların çözülmesi. Birliğimizin ev sahipliğinde reel sektörün sıkıntılarını, talep ve önerilerini aktardık. Sayın Bakan uygulanan programın hedeflerini ve yol haritasını anlattı. Faydalı bir toplantı oldu. Reel sektörün ve illerin sesine daha fazla kulak verilmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

BAŞKAN AKÇAY TOBB ODA/BORSA İSTİŞARE KURULU TOPLANTISINA KATILDI BAŞKAN AKÇAY TOBB ODA/BORSA İSTİŞARE KURULU TOPLANTISINA KATILDI BAŞKAN AKÇAY TOBB ODA/BORSA İSTİŞARE KURULU TOPLANTISINA KATILDI