TURİZM SEKTÖRÜ SERBEST İSTİŞARE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

19 ŞUBAT 2024

Şehrimizin turizm sektöründen daha fazla pay alabilmesi amacıyla Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odamızda 'Turizm Sektörü Serbest İstişare Toplantısı' gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Sektör Temsilcileri ve katılımcılar turizm sektörü hakkında görüş ve önerilerini aktardığı toplantı kapsamında gündeme getirilen görüş ve öneriler rapor haline getirilerek kamuoyu ile paylaşılacak.

Toplantının açılışında konuşan GTSO Başkanımız İsmail Akçay amaçlarının gelişmiş ülkelerde örnekleri sıkça görüşen 'beyin fırtınası' oluşturmak olduğunu belirterek, 'Fikirleriniz ne kadar önemli olursa olsun merkezi idarenin, merkezi otoritelerin sizin fikirlerinize değer vermesiyle ancak değer bulur. İstişaresiz bir toplumun çok fazla ilerleyemeyeceği konusunda benim saplantım var. Ülke olarak da şehir olarak da bana göre bizim en büyük eksiklerimizden birisi istişare eksikliği. Hepimiz ayrı ayrı yerlerde farklı farklı ortamlarda tek başımıza mücadele veriyoruz ya da fikirler ortaya atıyoruz. İstişare yapıp birlikte hareket ettiğimiz zaman sonuç almamız daha kolay olur' dedi.

Moderatörlüğünü eğitimci yazar Hasan Pir'in yaptığı toplantıda aralarında İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Engin Doğru, Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı İsmail Çalık ve akademisyenlerin yanında Kent Konseyi Başkanı Rüstem Demirağ, Türkiye'nin en çok kitap yazan kişilerinden araştırmacı yazar Adnan Güngör Üçüncüoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Gümüşhane Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Esra Tunç'un da yer aldığı, sektör temsilcilerinin de olduğu 22 katılımcı kentin turizmine dair görüş ve önerilerini sundu.

İlk olarak kürsüye çıkan misafir katılımcı Trabzon Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Ragıp Pirselimoğlu, uzun yılların tecrübelerini ve Gümüşhane özelinde yapılabilecekleri Trabzon ve bölgedeki diğer illerle kıyaslayarak anlatırken yöresel yemek restoranı olması gerektiğini, master plan yapılması gerektiğini, kamunun sürece katılımının önemini anlatıp dağ kayağı ve doğa turizmine dikkat çekerek şehir merkezinin mutlaka turistle buluşması gerektiğini, turizmin 12 aya yayılması için kış turizminin mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Çakırgöl'de yapılması planlanan ve Trabzon kamuoyunda da sıklıkla dile getirilen kayak merkezi için 'Orada kayak yapma şansınız yok, oranın karı ıslak bir kar? tespitinde bulunarak olumsuz görüş bildiren Pirselimoğlu, Zigana ve Süleymaniye'nin doğru bir planlama ile bu eksikliği ve ihtiyacı giderebileceğini belirtti.

Doğa Turizmi ve Dağ Kayağı konusuna ayrı bir başlık açan Pirselimoğlu, Trabzon'da doğa turizmi diye pazarladıkları destinasyonların neredeyse tamamının Gümüşhane sınırlarında olduğunu hatırlatarak turistin Gümüşhane kent merkezine gelmesi için öncelikle otopark sorunun giderilmesi gerektiğini ve ardından bir ilgi merkezi oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye'nin en fazla kitap yazan isimlerinden araştırmacı yazar Adnan Güngör Üçüncüoğlu da tarih turizmi, tarihi yollar, madenler özelinde örneklerle Gümüşhane?de yapılabilecek faaliyetler hakkındaki görüşlerini aktardı.

60 ayrı sektörü etkileyen turizme dair diğer katılımcıların da görüşlerini aktarmasının ardından yaklaşık 3,5 saat süren toplantının kapanış konuşmasını yapan GTSO Başkanımız İsmail Akçay, Gümüşhane'yi dert edinen katılımcılara teşekkür ederek 'Gümüşhane'yi kendimize dert ettiğimiz için buradayız. Bütün konuşmacılara bütün sunum yapan arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Eleştirirken ya da şu yanlış derken onun yanına doğruyu koymamız lazım. Tüm bunlara karşın Gümüşhane'de hiçbir şey yapılmadı da diyemeyiz. Çok güzel şeyler yapıldığını söylememiz lazım. 10 yıl önce merkezde üç kilometrelik Süleymaniye Mahallesine gidemiyorduk tozdan, topraktan, yan yana iki araba geçmiyorduk. Marifet iltifata tabidir' ifadelerini kullandı.

Habere ait döküman listesi
  KONUSMALAR.pdf [ Byte]